Τα Όσκαρ είναι κινηματογραφικά βραβεία με παγκόσμια προβολή και απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι καθηλώνονται μπροστά στις τηλεοράσεις τους θέλοντας να παρακολουθήσουν την πολύωρη τελετή απονομής. Όλοι ακούγοντας τον όρο "Όσκαρ" σκεφτόμαστε χολιγουντιανές υπερπαραγωγές.  Σ' αυτή τη λίστα θα απαριθμήσουμε τις τοπ 10 ταινίες της τελευταίας εικοσαετίας με τις περισσότερες υποψηφιότητες για όσκαρ και πόσα όντως κατάφεραν να κερδίσουν.


10. Λίνκολν (2012): Αμερικανική βιογραφική δραματική ταινία.

Υποψήφια για 12 όσκαρ, απέσπασε  2

Υπόθεση: Το 1865, και καθώς ο αμερικανικός εμφύλιος βαδίζει προς το τέλος του, ο επανεκλεγείς πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν, αν και δεν διαθέτει την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία, επιχειρεί να περάσει από τη βουλή την 13η συνταγματική τροπολογία, η οποία καταργεί τη δουλεία.







9. Η επιστροφή (2015): Αμερικανική επική βιογραφική γουέστερν ταινία.

Υποψήφια για 12 όσκαρ, απέσπασε 3

Υπόθεση: Το 1820 ο κυνηγός και ανιχνευτής της Άγριας Δύσης Χιου Γκλας τραυματίζεται από μία αρκούδα και εγκαταλείπεται από τους συντρόφους του. Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι περιπλάνησης με το όπλο του και τη θέλησή του για επιβίωση και εκδίκηση.






8. Ο λόγος του βασιλιά (2010): Βρετανική δραματική, ιστορική και βιογραφική ταινία

Υποψήφια για 12 όσκαρ, απέσπασε 4

Υπόθεση: Ο δευτερότοκος γιος του Βασιλιά Γεωργίου του 5ου Αλβέρτος, ο οποίος πάσχει από οξύ πρόβλημα τραυλισμού, καλείται να αναλάβει το θρόνο μετά το θάνατο του πατέρα του και την παραίτηση του μεγαλύτερου αδερφού του. Ο αλλόκοτος λογοθεραπευτής Λάιονελ Λογκ που θα τον αναλάβει θα προσπαθήσει με τις ανορθόδοξες μεθόδους του να τον βοηθήσει να γίνει ο ηγέτης μίας χώρας η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου.







7. Μονομάχος (2000):  Κινηματογραφική ταινία εποχής

Υποψήφια για 11 όσκαρ, απέσπασε 5

Υπόθεση: Ο Μάξιμος, νικηφόρος στρατηλάτης του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου, βλέπει την οικογένειά του να σφαγιάζεται κατά διαταγή του αδίστακτου Κόμοδου, που δολοφόνησε τον πατέρα του για ν' ανέβει στο θρόνο της Ρώμης, ενώ ο ίδιος πωλείται ως σκλάβος. Αναγκασμένος να πολεμά ως μονομάχος, έρχεται κάποια στιγμή στο Κολοσσαίο κι ετοιμάζει την εκδίκησή του.








6. Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον (2008): Αμερικανική αισθηματική, δραματική ταινία φαντασίας

Υποψήφια για 13 όσκαρ, απέσπασε 3

Υπόθεση: Γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη του 1918 σαν ένα πρόωρα γερασμένο μωρό, ο Μπέντζαμιν μεγαλώνει στα χέρια μιας καλόκαρδης μαύρης υπαλλήλου ενός γηροκομείου. Ενώ όμως όλοι γύρω του ενηλικιώνονται και πεθαίνουν, εκείνος γίνεται, καθώς περνούν τα χρόνια, όλο και νεότερος.








5. Η μορφή του νερού (2017): Αμερικανική δραματική ταινία φαντασίας 

Υποψήφια για 13 όσκαρ, απέσπασε 4

Υπόθεση: Σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο μια μουγκή και μοναχική καθαρίστρια αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με ένα αλλόκοτο αμφίβιο πλάσμα, το οποίο γίνεται αντικείμενο βασανιστικών πειραμάτων.






4. Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του δαχτυλιδιού (2001): Αμερικανική, επική, περιπετειώδης ταινία φαντασίας

Υποψήφια για 13 όσκαρ, απέσπασε 4

Υπόθεση: Ο νεαρός Φρόντο, κάτοικος της Μέσης Γης, με τη βοήθεια του μάγου Γκάνταλφ και μιας ομάδας πολεμιστών, που απαρτίζουν τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, ξεκινά ένα επικό ταξίδι για να καταστρέψει ένα μαγικό δαχτυλίδι, πηγή δύναμης του Κακού. Καθ’ οδόν, όμως, είναι πολλοί αυτοί που αγωνίζονται να το αποκτήσουν. Το πρώτο μέρος της τριλογίας του Τόλκιν που θα ολοκληρωθεί σε τρεις ταινίες.

Bonus: Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003):

Υποψήφια για 11 όσκαρ, απέσπασε και τα 11!








3. Σικάγο (2002): Μιούζικαλ

Υποψήφια για 13 όσκαρ, απέσπασε 6

Κάθριν - Ζέτα Τζόουνς, Ρίτσαρντ Γκιρ and all that Jazz!

Υπόθεση: Η Ρόξι Χαρτ, μια άσημη χορεύτρια, φυλακίζεται για τη δολοφονία του εραστή της. Παίρνοντας το παράδειγμα της συγκρατούμενής της Βέλμα Κέλι, διάσημης ντίβας του βαριετέ, αγκαζάρει έναν κυνικό μεγαλοδικηγόρο και με διάφορα θεατρικά τερτίπια στρέφει την προσοχή των μίντια επάνω της, ώστε να έχει την κοινή γνώμη με το μέρος της και να επιτύχει την αθώωσή της. Θεαματικό μιούζικαλ πάνω στον κυνισμό των μίντια και τις αδικίες του δικονομικού συστήματος. Λίγο κιτς, δεν συγκρίνεται με το "Καμπαρέ".







2. La La Land (2016): Aμερικανική μουσική, ρομαντική, κωμική-δραματική ταινία

Υποψήφια για 14 όσκαρ, απέσπασε 6

Μαγευτική μουσική, υπέροχη υπόθεση, καταπληκτικοί ηθοποιοί. 

Υπόθεση: Ο Σεμπάστιαν, πιανίστας της τζαζ και η Μία, σερβιτόρα που θέλει να γίνει ηθοποιός ερωτεύονται, συνεχίζοντας να κυνηγούν τα όνειρά τους στο σύγχρονο Λος Άντζελες. Τι θα γίνει στη προσπάθεια και των δύο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους;








ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ:

  • Ιπτάμενος Κροίσος (2004)                       
 Υποψήφια για 11 όσκαρ, απέσπασε 5 







  • Hugo (2011)
Υποψήφια για 11 όσκαρ, απέσπασε 5






  • Η ζωή του Πι (2012)
Υποψήφια για 11 όσκαρ, απέσπασε 4








  • Joker (2019)
Υποψήφια για 11 όσκαρ, απέσπασε 2












1. Τιτανικός (1997): Αμερικανική δραματική, αισθηματική ταινία εποχής

Υποψήφια για 14 όσκαρ, απέσπασε 11

Δεν θα μπορούσε να μην βρίσκονταν στο no 1! Η ταινία που έσπασε τα ταμεία των κινηματογράφων σε όλο τον κόσμο. Και ποιος δεν θα ΄θελε να αναπαραστήσει την παρακάτω σκηνή με τον Τζακ!

Υπόθεση: Ο Τζακ, ένας νεαρός τυχοδιώκτης, που ταξιδεύει στην τρίτη θέση, ερωτεύεται μια Αγγλίδα αριστοκράτισσα, την Ρόουζ στο μοιραίο ταξίδι του Τιτανικού.